Wind teistert NK cross-triathlon in Den Haag

Dekker, Dullaart en Van der Meer werken goed samen op het strand (foto: Jeroen Koppenberg)

DEN HAAG, 9 juli 2011 – Edo van der Meer en Marianne Goijert hebben zaterdagavond in de Haagse badplaats Kijkduin de Nederlandse titels in de discipline cross-triathlon gegrepen. Voor last-minute inschrijver Van der Meer was het zijn eerste NK-titel bij de senioren. Een aantal keer was hij er dit seizoen al dichtbij op de Olympische afstand (vierde) en de midden-afstand (tweede), maar iedere keer lukte het net niet. Tot vandaag.

Cadeau kregen zij – en alle andere deelnemers aan deze editie – het echter niet. De harde wind maakte de wedstrijd dit jaar extra zwaar, zowel tijdens het zwemmen als tijdens het mountainbike-onderdeel. De harde zuidwestenwind was zo fors dat normale (tij)stroom 180 graden draaide. Iets waar organisatie en reddingsbrigade pas goed zicht op kregen nadat de eerste startserie (waarin het NK voor junioren) te water was gegaan. Voor de overige startseries werd in allerijl de zwemrichting omgegooid.

Van der Meer was – op een van zijn vader geleende mountainbike, omdat hij er zelf geen heeft – vanaf de start al vooraan in de wedstrijd te vinden. Samen met Martijn Dekker en Tim Dullaart wist hij tijdens het zwemmen een gaatje te slaan met de andere concurrenten. Met zijn drie├źn bleven ze uit de greep van de achtervolgers, te weten Rob Barel, Paul Embrechts en Rorik Schouten. Titelverdediger Bert Flier moest daarachter zijn wedstrijd solo afwikkelen en zag zichzelf vanwege de harde wind al verdoordeeld tot een kansloze missie. Dullaart zou later uit de kopgroep wegvallen, maar Dekker en Van der Meer konden uiteindelijk met een lichte voorsprong op de routinier Rob Barel en de Belgische nummer twee van vorig jaar Paul Embrechts wisselen. Het laatstgenoemde tweetal had in de tweede fietsronde nog een behoorlijke hap van hun achterstand kunnen goedmaken. Na de wissel kon Van der Meer de wedstrijd naar zich toe trekken. Halverwege had hij inmiddels een gaatje van zo’n 15 seconden op Dekker, en kon in de tweede loopronde zijn voorsprong gestaag uitbouwen. Titelverdediger Bert Flier kende een minder mountainbike-onderdeel maar vocht zich op het lopen terug naar een zesde plaats.

Bij de vrouwen kon de plaatselijke favoriete Marianne Goijert uit Monster in de eerste mountainbike-ronde snelste zwemster Marijke Zeekant inrekenen. Daarna liep ze gestaag uit op haar concurrentes om vervolgens onbedreigd de Nederlandse titel te pakken, na een zilveren plak bij het NK cross-triathlon vorig jaar (eveneens in de Haagse badplaats Kijkduin).

Bij het NK voor de junioren ging de overall-winst naar Jarrich van Woersem en Jip Veelenturf. Zij waren in de wedstrijd over de korte afstand – de Short Challenge – ook alle senioren te snel af. Achter hen eindigden Joric van der Kolk en Brenda Schuurkamp als tweede. Bert van Veen en Sharon Zuijdervliet complementeerden het podium. Bij de recreatieve Fun Challenge ging de winst naar Niels Persoon en Sanne Broeksma. Persoon leidde zijn wedstrijdserie vanaf de start en had geen tegenstand te duchten. Bij de vrouwen stelde Broeksma de winst veilig bij het lopen, waarbij ze ruim sneller was dan haar concurrentes.

Bij de Beach Run waren Ruben van Kesteren en Hizkia Taal de snelsten op de 5km. Op de 10km ging de winst naar Vincent Trinthamer en Carla Ophorst.

Foto’s: