Bert Flier en Ingrid van Lubek wederom Nederlands Kampioenen

Embrechts, Flier en Wolsing samen na de eerste fietsronde. Foto: Wijnand van der Vet / SportPrent.nl.

DEN HAAG, 21 augustus 2010 – Bert Flier en de Beach Challenge, ze hebben wat met elkaar. Niet alleen is de Barendrechter een trouwe deelnemer – hij startte in tien van de dertien edities tot nu toe – ook bezet hij er de laatste jaren vrij constant het podium. De vorige NK-editie in 2007 op plaats één, en de twee jaren daarna als tweede. Maar dit jaar, met de Beach Challenge wederom als NK Cross-Triathlon, op de hoogste trede. Bij de vrouwen viel die eer wederom te beurt aan Ingrid van Lubek.

Bij de heren was het zoals zo vaak Erik Wolsing die bij het zwemmen afstand nam van de rest. Hij wisselde als eerste, maar was bij de ‘landlap’ tussen de eerste en tweede zwemronde verkeerd gestuurd als gevolg waarvan hij onnodig extra meters had gelopen en gezwommen. Bij de start van het fietsen zaten als gevolg daarvan Flier en Cesar Beilo hem al kort op de hielen. In de eerste ronde mountainbiken kregen Flier en Wolsing gezelschap van de winnaar van vorig jaar, de Belg Paul Embrechts. Gedrieën meldden zij zich als eersten bij de doorkomst na de eerste ronde. Daarna viel het trio aan kop uiteen; Embrechts meldde zich met een kleine veertig seconden marge op Flier in de wissel. Flier was op zijn beurt inmiddels zeventig seconden op Wolsing uitgelopen. In de eerste loopronde leek het erop dat Embrechts op een tweede zege afstevende. Flier wist slechts zo’n tien seconden goed te maken. Maar in de slotronde kon Flier versnellen, terwijl het beste bij Embrechts er inmiddels af was. Flier snelde de Belg voorbij en claimde zijn tweede overwinning in de Beach Challenge, en daarmee ook zijn tweede NK-goud op deze discipline. Rorik Schouten completeerde het overall-podium, en met de snelste looptijd van de dag wist Marc-Philipp Prins het NK-brons te bemachtigen.

De vrouwenwedstrijd werd geopend door Marijke Zeekant, die met haar zwemtijd voor slechts weinig heren hoefde onder te doen. Zij kwam nagenoeg gelijktijdig met haar partner Pim Veeger uit het water. Van Lubek volgde bijna twee minuten later als tweede dame, maar maakte op de mountainbike een forse inhaalslag. In de eerste fietsronde wist zij haar achterstand eenvoudig om te buigen in een voorsprong, terwijl in de achtervolging Judy van den Berg was opgeschoven naar plaats twee, anderhalve minuut daarachter. Ruim een minuut daarachter hadden Rahel Bellinga, Marianne Goijert en Zeekant elkaar gevonden. In de wissel had Van Lubek inmiddels twee minuten op Van den Berg, en meer dan vier op Bellinga, Goijert en Zeekant. Onbedreigd stevende Van Lubek af op haar zesde nationale titel op de discipline Cross-Triathlon. Maar achter haar werden de kaarten herverdeeld. Goijert wist op het slotonderdeel haar twee minuten achterstand op Van den Berg meer dan goed te maken, en pakte daarmee brutaal plaats twee. Van den Berg moest moegestreden zelfs toezien dat Bellinga overall de derde plaats overnam.

Op de Short Challenge – waarbinnen ook gestreden werd om het NK voor de junioren – ging Marco Akershoek (H16) er met de overall winst vandoor. Hij klopte daarmee ook H18 Kevin Lek, die overall de tweede plaats bemachtigde. Joric van der Kolk werd derde. Bij de vrouwen was het ook een junior die overall de winst pakte: Jip Veelenturf. Brenda Schuurkamp en Noemie Smit completeerden het podium.

Bij de recreatieve Fun-startserie was de winst wederom voor Jelle Zwinkels, die op het slotonderdeel André de Rond naar plaats twee verwees. Bij de vrouwen ging de winst naar Mathilde Slabbekoorn. Bij de estafetteteams (Trio XL) was het Trias-RTC-team de snelste; bij de Business-Trio’s ging de winst naar de DeltaRacers.

Foto’s: