Embrechts en Tanck winnen verwaaide Beach Challenge

De winnaars van 2009.

DEN HAAG, 19 juli 2009 – De pers die de Beach Challenge in de afgelopen week al haalde bleek een voorbode voor de wedstrijd zelf te zijn. De weersomstandighedenen vielen uiteindelijk alleszins mee in vergelijking met de voorspellingen, maar evenwel was het met name de wind die de aard van de Beach Challenge in alle opzichten dicteerde. Degenen die er uiteindelijk het beste mee wisten om te gaan waren de Belg Paul Embrechts en – opnieuw – Esther Tanck.

De krachtige tot soms stormachtige wind had zaterdagmorgen de Noordzee tot een behoorlijke klotsbak gemaakt. Waar de organisatie al van vreesde, werd bewaarheid: voor de tweede keer in twaalf jaar tijd werd men genoodzaakt om het zwemonderdeel voor alle startseries volledig te schrappen en de wedstrijd om te vormen in een duathlon. De meeste deelnemers namen het gelaten op; zeker nadat ze een blik hadden gegooid op de zee. Vanwege de omzetting naar een duathlon stegen meteen de kansen voor voormalig steeple-topper Jeroen van Dijke, die zijn minste onderdeel verruild zag worden voor zijn beste.

Paul Embrechts leidt het fietsonderdeel, met in zijn wiel Flier en Van Daele Foto: Wijnand van der Vet / SportPrent.nl.

Van Dijke kreeg echter al zeer vroeg in de wedstrijd te kampen met een opspelende blessure, en zou daardoor verder geen rol meer spelen. Daar waar – door opzegging van titelverdediger Johan Neevel – alle ogen vervolgens gericht werden op Bert Flier, was het echter last-minute-inschrijver Paul Embrechts die de wedstrijd domineerde. Samen met Flier kwam hij als eerste terug van de eerste run over het strand, en daarna fietste hij weg en bleef weg. Flier zag Rorik Schouten tijdens het fietsen nog voorbij komen, maar kon op het slotonderdeel de man uit Hoogwoud weer voorbij steken; Schouten zou later ook uitvallen. Uiteindelijk ging ook plaats drie naar BelgiĆ«, in de persoon van Tim van Daele.

Bij de dames werd de wedstrijd al eigenlijk beslecht in het eerste onderdeel. Doordat het zwemmen verviel, verviel ook het een onderdeel waarin Marijke Zeekant doorgaans al een eerste klap uitdeelt. Nu liepen zij en Tanck het eerste onderdeel dicht bij elkaar, en op het mountainbike-onderdeel fietste de Arnhemse weg van Zeekant. Laatstgenoemde kon bij het lopen nog weer een fors deel van de bij het fietsen opgelopen schade goedmaken, maar bleef echter steken op zo’n twintig seconden van Tanck, die daarmee haar titel van vorig jaar prolongeerde.

Op de Short Challenge ging de overwinning naar Joric van der Kolk en Tessa Kortekaas. In de Fun Challenge waren Marco Hoogenraad en Sylvia Visser, beide van de organiserende vereniging RTC uit Den Haag, de snelsten.

Foto’s: