Johan Neevel en Esther Tanck pakken zege in Kijkduin

Winnares Esther Tanck

DEN HAAG, 27 juli 2008 – Terwijl delen van Nederland geteisterd werden door hevig noodweer, kon de Beach Challenge – dit jaar weer terug op hun geboortegrond van Kijkduin – zich verheugen in de eerste editie in bijna vijf jaar waarin het weer juist op alle fronten meewerkte. Geen onweer, regen, harde wind of zware zeegang dit keer. De Beach Challenge werd getrakteerd op aangenaam zomerweer en de beste wedstrijdomstandigheden sinds jaren. Desalniettemin leverde de de wedstrijd twee verrassende winnaars op, in de personen van Johan Neevel en Esther Tanck.

Neevel, die recent nog te kampen had met een dubbele hernia, bleek weer helemaal terug te zijn. Al was het een zware bevalling: “Alleen het zwemmen ging eigenlijk lekker”. Na het zwemmen, waarin hij slechts driekwart minuut hoefde toe te geven op snelste zwemmers Rick Nijhoving en Erik Wolsing, begon hij aan zijn opmars. Op de mountainbike wist Wolsing Nijhoving te lossen, die op zijn beurt werd bijgehaald door Bert Flier en Neevel. Wolsing bleef lang vooruit, maar bij het ingaan van de Puinduinen in de tweede fietsronde wist Neevel dat hij daar zijn slag moest slaan. In het meest technische deel van het mountainbikeparcours gaf hij gas, verschalkte Wolsing en reed Flier los. Het lopen viel Neevel zwaar, maar het gaatje dat Flier – mede door enkele valpartijen – had moeten laten vallen kon hij niet meer dichtlopen. Manfred Boogaard wist met de tweede looptijd van de dag, alleen steeple-loper Jeroen van Dijke was sneller, nog op te rukken van een zesde naar een derde plaats.

Bij de vrouwen lag Judy van den Berg lang op kop. Ze sloeg al tijdens het zwemmen een aardig gat met de concurrentie, maar achter haar wist Tanck op de mountainbike gestaag naderbij te komen. Enkele buitelingen van Tanck voorkwamen dat zij al tijdens het fietsen Van den Berg wist bij te halen. Na het fietsen was het gat nog steeds een kleine twee minuten, maar na de eerste loopronde was daar nog slechts zo’n twintig seconden van over. In de slotronde vloog zij over Van den Berg heen en liep vervolgens nog een minuut van haar weg.

De korte afstand werd een prooi voor Marco Akershoek. De pas vijftienjarige Ouddorper domineerde de wedstrijd vanaf de start, waarbij hij meteen al een grote voorsprong met alle concurrenten wist te boeken. Bij de vrouwen pakte de Amsterdamse Noemie Smit de winst, eveneens in een fraaie kop-staart overwinning. De recreatieve lange afstand – de Fun Challenge – werd op naam geschreven door Jos Sneijders en Carola Nell.

Foto’s: