Riikka Kelja en Bert Flier verrassen bij de Beach Challenge

Het overall podium bij de dames: Riikka Kelja, Ingrid van Lubek en Esther Tanck.

MONSTER, 9 september 2007 – De Westland Beach Challenge kende dit jaar in Riikka Kelja en Bert Flier twee verrassende, doch terechte winnaars. Flier troefde tijdens het lopen Rob Barel af, Kelja wist al bij het fietsen haar eeuwige offroad-rivale Ingrid van Lubek naar de tweede plaats te verwijzen. Van Lubek legde echter wel beslag op de NK-titel, aangezien Kelja vanwege haar Finse licentie daarop geen aanspraak kon maken. Bij de junioren, op de korte afstand, ging de winst naar Niels Strijk en Maaike Caelers, na allebei de wedstrijd van start tot finish geleid te hebben.

Het wedstrijdverloop werd in sterke mate bepaald door de omgevingsfactoren. Als gevolg van de verwachte getijstroming op de starttijd werd de avond ervoor het zwemparcours in de Noordzee 180 graden omgedraaid, maar daar waar de eerste startgroep nog volop kon profiteren van de stroming, werd dat bij de latere startgroepen – en dan met name voor de minder getalenteerde zwemmers, steeds minder het geval. De branding, de wind en het wederom relatief zachte strand deden de rest, als gevolg waarvan de wedstrijd weer een relatief zwaar karakter kreeg.

Bij de junioren leken de winnaars er echter geen last van te hebben. Niels Strijk kwam nog kort voor Tim Dullaart uit het water, maar fietste vervolgens van de Rotterdammer weg. Jesper van Arkel wist op de fiets het gat naar Strijk te dichten, en wisselde op diens hielen. Daarna kon hij echter Strijk niet meer bijbenen, en moest toezien dat Dullaart hem weer terug wist te halen. Wel pakte hij de titel bij de Heren-16. Bij de Heren-14 ging de titel naar Marco Akershoek. In de meisjeswedstrijd namen bij het zwemmen de beide zusjes Caelers al ruime afstand van hun concurrentes. Maaike wist op de mountainbike ruim van haar zus weg te rijden, om vervolgens niet meer bedreigd te worden. Zij bleven allebei Talitha Boorsma voor, die wel het NK-goud bij de Dames-18 omgehangen kreeg.

Bij de senioren wisten Freek de Boer en Casper van den Burgh de zee het best te verteren. Samen met Rick Nijhoving hadden ze een klein gaatje op Bert Flier, Joost de Boer, Rob Barel en Erik-Simon Strijk. Freek de Boer wist op de mountainbike de koppositie te behouden, maar achter hem was het drievoudig winnaar Barel die hem tot op een halve minuut wist te naderen. Van achteren was inmiddels Johan Neevel na een wat minder zwemonderdeel naar de derde plaats toegeschoven, vlak voor Flier. In de wissel moest De Boer een aantal plaatsen prijsgeven vanwege opkomende kramp. Barel nam gedecideerd de kop over, maar zag in de eerste ronde Flier langszij komen. Halverwege de tweede loopronde wist Flier tijdens het bestijgen van de strandopgang Barel te verschalken, om daarna nog een minuut uit te kunnen lopen. Neevel wist de derde plaats te behouden.

Bij de vrouwen kwam Kelja een kleine halve minuut achter Van Lubek uit zee, en wist in de eerste fietsronde Van Lubek bij te halen, om daarna niet meer om te hoeven zien. Op haar verjaardag kreeg de Finse zo een prachtig cadeau in de vorm van haar eerste winst in de Beach Challenge.

Naast het NK-geweld werd er ook gestreden om het WK, oftewel het Westlands Kampioenschap. Bij de dames, die op de korte afstand uitkwamen, ging de titel voor de derde keer op rij naar Astrid van Zanten. Bij de heren prolongeerde Frans-Peter Dechering zijn titel. Naast deze kampioenen kregen André de Rond, Robert Mijwaart, René Kropman, Bert Rijneveld en Martijn van de Laar nog bijzondere vermelding, omdat zij van de tien Beach Challenge edities er aan negen deelnamen. Leo Meewisse nam zelfs alle tien de edities deel, al leek het er een week geleden er even op dat hij ook op negen zou gaan uitkomen. Gelukkig was hij voldoende hersteld van een forse virusinfectie om toch deel te kunnen nemen en de tien vol te maken.

UITSLAGEN NK OFFROAD TRIATHLON

HEREN ------------------------------
1 Bert Flier 2:15:43
2 Rob Barel 2:16:48 H-50
3 Johan Neevel 2:19:57 H-40
4 Erik-Simon Strijk 2:21:48 H-nsen
5 Freek de Boer 2:22:04
6 Sven Strijk 2:22:12 H-nsen
7 Frans van Heteren 2:24:22 H-40
8 Pim Veeger 2:25:53 H-45
9 Manfred Boogaard 2:26:28 H-40
10 Robert Mijwaart 2:26:44

DAMES ------------------------------
1 Riikka Kelja 2:33:46
2 Ingrid van Lubek 2:35:19
3 Esther Tanck 2:52:02
4 Marijke Zeekant 2:53:42 D-50
5 Anne Kwist 2:59:27 D-nsen
6 Silvia Brouwer 3:12:45
7 Margriet Uil 3:14:59 D-45
8 Marleen Stroomer 3:20:29
9 Geke Venema 3:23:52 D-40
10 Jose Hamer 3:28:24