Royce Kortekaas bekroont carrière met winst in Monster

Royce Kortekaas op weg naar een ruime voorsprong op het strand (SportPrent.nl)

MONSTER, 20 augustus 2006 – Na vier keer als tweede geëindigd te zijn, lukte het Royce Kortekaas in zijn laatste seizoen op topniveau eindelijk om de Beach Challenge off-road triathlon winnend af te sluiten. “Het zou tijd worden”, aldus de atleet uit Nieuw-Vennep die op off-road gebied zo’n beetje alles al gewonnen had wat er te winnen viel. Uiteindelijk had hij aan de streep net een halve minuut voorsprong op Rorik Schouten, die een solide looponderdeel afgerond zag met een tweede plaats. Masterskampioen Frans van Heteren completeerde het herenpodium, terwijl bij de vrouwen Ingrid van Lubek onbedreigd naar de finish toog en daarmee alweer haar derde overwinning in Nederlands oudste strandtriathlon mocht noteren.

In de negende uitgave regisseerde Kortekaas de wedstrijd. Bij het zwemmen verloor hij al weinig op zijn concurrenten. Kort voor hem waren Erik Wolsing en Bert Flier als eerste uit een kalme noordzee gekomen na een (ten opzichte van vorige jaren) wat korter zwemonderdeel. Als vierde krabbelde hij uit de relatief kalme Noordzee, waarna hij over de concurrentie heen walste op de fiets en een imposante voorsprong bij elkaar mountainbikete. Hij wist dat hij op dat onderdeel het verschil moest maken, omdat hij eerder die dag zijn loopbenen al danig had aangesproken bij de Poldercross. Zijn voorsprong bij het mountainbiken, zowel op het strand als in de technischer delen in de Haagse ‘Puinduinen’, groeide met de kilometer. Maar eenmaal aan het lopen geslagen liepen de achtervolgers – Schouten en Van Heteren – gestaag in. Voor hun opmars kwam de finish echter net even te vroeg.

In de vrouwenwedstrijd was – zoals vooraf verwacht – de winst voor de immer goedlachse Ingrid van Lubek. In afwezigheid van haar eeuwige concurrente in off-road wedstrijden Riikka Kelja, finishte zij ruim en onbedreigd in de Beach Challenge. Tweede werd Diana Brouwer, op een krappe minuut gevolgd door de Amerikaanse Yvonne Kraus. In de strijd om de titel (en wisselbeker) voor Beste Westlander was het bij de vrouwen een close-finish tussen Astrid van Zanten en Sylvia Strik van den Heerik. Zij werden ook en passant eerste en tweede bij de recreatieve Short Challenge. Van Zanten prolongeerde met haar winst de titel van vorig jaar en mag de wisselbokaal dus nog een tweede jaar in bewaring houden. Ook bij de heren, waar de titel van ‘beste Westlander’ verdiend kon worden in de Fun Challenge, waren de nummers één en twee op het podium allebei Westlanders: Frans-Peter Dechering en Jelle Zwinkels.

De Beach Challenge werd ook dit jaar – net als overigens ook de afgelopen vier jaar – geen perfect strandweer gegund. De hele dag was het stralend zomerweer, maar tijdens de wedstrijd trok een korte, maar hevige donderstorm over de kuststrook, als gevolg waarvan de deelnemers niet alleen gedurende korte (of wat langere) tijd te kampen kregen met heftige regenval, maar ook met plotselinge heftige tegenwind daar waar nog even daarvoor men dacht te kunnen gaan profiteren van wind mee op het strand. Het kan verkeren; en eens te meer bleek dat het tweede deel van de naam van de Beach Challenge vaak letterlijk opgevat dient te worden.

Ten opzichte van het vorig jaar – het eerste jaar dat de Beach Challenge niet in Kijkduin, maar op het Monsterse strand werd gehouden – had de organisatie enkele veranderingen in het parcours aangebracht. De plaatsing van de wisselzones op het strand, vlak achter de finishzone, was een gouden greep, waarmee het gehele wedstrijdverloop nog beter voor het publiek te volgen was. Als zodanig een uitstekende opmaat naar het NK, dat volgend jaar op het Heijdse zand zal plaatsvinden.