Machiel Ittmann en Ingrid van Lubek koningen van het Westlandse strand

TER HEIJDE, 21 augustus 2005 – Dat de naam ‘Beach Challenge’ niet onterecht gekozen is, werd zaterdagavond wederom bewezen. De bakermat van de off-road triathlon in Nederland was dit jaar verhuisd van Kijkduin naar het Westlandse kustdorpje Ter Heijde, maar was zwaarder dan andere jaren. Hoge branding, een zompig strand en een straffe noordwester maakten van de wedstrijd een ware ‘killer’. Bij de vrouwen wist Ingrid van Lubek Riikka Kelja ruim voor te blijven, bij de heren moest Royce Kortekaas wederom genoegen nemen met een tweede plaats – dit keer ten faveure van Machiel Ittmann.

Het zat de organisatoren van de Beach Challenge ook dit jaar in meteorologisch opzicht niet mee. Nog geen 24 uur eerder werd het Heijdse strand gekenmerkt door prima omstandigheden, waaronder een spiegelgladde zee. Een etmaal later had het weer heel wat anders in petto. In de nacht was de wind al op komen zetten en dat wakkerde in de loop van de zaterdag nog verder aan. Gelukkig bleef het na een hoosbui in de ochtend verder droog, maar dat maakte de omstandigheden er niet minder zwaar op. De aanlandige wind zorgde ervoor dat de recreatieve startseries op last van de reddingsbrigade uiteindelijk niet mochten zwemmen en hun wedstrijd werd omgezet in een run-bike-run. Ook de wedstrijdserie ondervond hinder van de zware branding, en de meesten van de atleten zullen er niet rouwig om geweest zijn dat het zwemmen ook voor hen werd ingekort tot slechts één ronde van 1000 meter, waarbij men dus ook slechts éénmaal door de branding hoefde te worstelen. Maar ondanks het inkorten van het zwemonderdeel waren de eindtijden in deze loodzware editie van deze strandtriathlon tientallen minuten langzamer dan welke eerdere editie dan ook.

Royce Kortekaas was zeer gebrand op de eindoverwinning, maar moest ook dit keer weer genoegen nemen met het zilver. In de eerste mountainbike-ronde ging hij nog aan de leiding – op korte afstand achtervolgd door Machiel Ittmann en een zeer sterk fietsende Frans van Heteren, maar in de tweede ronde kreeg hij bij de passage van de zogeheten ‘Puinduinen’ een tak in zijn derailleur. Dat kostte hem kostbare tijd, en terug op het strand rolde Ittmann hem vervolgens op. Daarna stond de man uit Hilversum de winst niet meer af. Kortekaas baalde, maar erkende ruiterlijk zijn meerdere in Ittmann, die na enige twijfels toch de wedstrijd in Ter Heijde niet liet schieten en over een week ook weer ‘gewoon’ van start gaat in Almere.

Bij de vrouwen was het een one-woman show. Ingrid van Lubek kwam al met ruime voorsprong uit de ruige Noordzee, en liet haar leidende positie zowel bij het mountainbiken als bij het lopen niet meer in gevaar komen. Riikka Kelja legde uiteindelijk beslag op de tweede plaats, Janine Swaak op de derde.

Met de verhuizing naar Ter Heijde had de wedstrijd meteen een nieuwe prijzencategorie in het leven geroepen, namelijk die van ‘beste Westlander’. Bij de dames kreeg de nummer twee van de korte afstand, Astrid van Zanten uit ‘s Gravenzande de wisselbeker in handen, bij de heren was de winnaar van de zogeheten ‘Fun Challenge’, voormalig 10-kilometerkampioen Ramses Bekkenk de winnaar van het WK (Westlands Kampioenschap).

Hajo Jonker was degene die met de verlotingsprijs, een Compex Energy electrostimulatie-apparaat ter waarde van € 400,00 naar huis ging. Eerder waren er al andere namen ‘uit de hoge hoed’ getrokken, maar omdat die de prijs niet kwamen ophalen, was uiteindelijk Hajo Jonker de gelukkige (aanwezige) winnaar.