Master Barel wéér ongenaakbaar in Kijkduin

KIJKDUIN, 24 augustus 2003 – De nestor van de Nederlandse triathlonsport deed het weer. Voor de derde keer op rij versloeg hij de ‘jeugd’. Alleen XTERRA-specialist Royce Kortekaas kon de meester bijhouden. Na de drie onderdelen was het verschil tussen de twee smaakmakers van de wedstrijd slechts 50 seconden. Bij de dames was het de Amerikaanse Jamie Whitmore die een maatje groter was dan haar concurrentes.

Om 18.00 uur dook het deelnemersveld in de onstuimige Noordzee. Hoge golfslag en een sterke onderstroom maakten het de deelnemers direct lastig. De Brit Chris Volley spoelde na 1500 meter zwemmen als eerste aan. De concurrentie stapte vlak na Volley op het Kijkduinse strand. Barel stapte bij de eerste tien op de fiets en begon aan een inhaalrace. De inmiddels alweer 45-jarige routinier had gekozen voor slicks en dat bleek de juiste voor dit parcours. Vooral op het strand maakte dit het verschil met de atleten die op semi-slicks reden. Na het bedwingen van de Kijkduinse puinduinen lag Kortekaas even op kop. Eenmaal terug op het strand haalde Barel de koploper terug in. Net als de twee vorige edities speelde de oud-wereldkampioen zijn MTB-troef uit. De concurrentie raakte op het strand en in de duinen steeds verder achterop. Alleen Kortekaas bleef in het spoor van Barel.

Bij het wisselen van de mountainbike voor de loopschoenen lag Barel een halve minuut voor. Wat Kortekaas ook probeerde, het lukte hem niet het gat naar Barel te dichten. Ook op het vernieuwde en loodzware loopparcours liepen de twee uit op de Liechtensteiner Ruhe, de regerend Nederlands kampioen langlaufen Machiel Ittmann en Eric van der Linden, de Schagenaar die jaagt op een ticket voor Athene. Na 2:08.50 uur stapte Barel op de Kijkduinse boulevard over de finish, op 50 seconden gevolgd door Kortekaas. Een snel laatste onderdeel bracht Eric van der Linden een terug van een vijfde naar een derde plaats.

Dankzij zijn tweede plaats in Kijkduin bestendigt Kortekaas zijn positie in het Europese XTERRA-klassement. Zijn enige concurrent is nog Marc Ruhe, die hij echter zowel in Tsjechië als in Kijkduin achter zich liet. Met nog één wedstrijd te gaan in het Duitse Titisee heeft Kortekaas een sterk vooruitzicht op de klassementswinst.

Barel vond de editie 2003 zwaarder dan de voorgaande. “Ik moest er dit jaar dieper voor gaan dan ooit. Vooral het nieuwe stuk in de puinduinen was heftig. Veel klimwerk, waar ik een extra versnelling moest steken.” Ook het loopparcours was aangepast. “Dat had ik niet verkend. Ik was er vanuit gegaan dat het hetzelfde rondje was als vorig jaar. Niet dus en dat was zwaar.” Het MTB’en ging goed. “Veel getraind op de MTB. Vorige week nog het NK MTB in Zoetermeer gedaan. Dit jaar heb ik minder loopkilometers gemaakt, maar daar werd ik in de heuvels van de Kijkduinse duinen niet voor gestraft.”

Bij de dames gaat dat vooruitzicht naar de Amerikaanse Jamie Whitmore die haar favorietenrol waarmaakte. Tanya de Boer was veruit de beste zwemster, maar moest de leiding na een val afstaan aan de XTERRA-kampioene. Whitmore leidde daarna tot aan de finish. Achter de Amerikaanse streden de Duitse Ute Schäfer en Ingrid van Lubek om de tweede plaats. Lang zag het er naar uit dat de Duitse tweede zou worden, maar bij het lopen passeerde de winnares van vorig jaar Schäfer. Wereldkampioene wintertriathlon Marianne Vlasveld eindigde als vierde, nog voor de in Nederland woonachtige Finse Riikka Kelja.

Jamie Whitmore is wel wat gewend maar vond de Xterra Nederland zwaar. “Het zwemmen met de vele golven, het zuigende zand en de steile klimmetjes bij het fietsen en lopen, het maakte de wedstrijd ‘tough’. Bij het mountainbiken was er geen moment van rust. Ja, het parcours was absoluut selectief.” Veel last van een Jetlag had Whitmore niet. “Ik heb veel gerust en wie weet heeft dat extra geholpen.”