Barel en Van Lubek winnen verregende lustrumeditie XTERRA Netherlands

KIJKDUIN, 20 juli 2002 – Rob Barel en Ingrid van Lubek hebben de vijfde editie van Xterra Netherlands, ofwel de Metterwoon Beach Challenge te Kijkduin gewonnen. De uitdaging op het Kijkduinse zand was door rond de geplande starttijd aanwezige harde slagregens en vooral het onweer in een duathlon omgezet. Met een vertraging van anderhalf uur ging de Beach Challenge om half acht ‘s avonds van start. Tientallen verkleumde atleten hadden er toen al de brui aan gegeven. Het zwemonderdeel werd ingeruild voor 2 km hardlopen over het strand. Bij het fietsen werd de volledige afstand afgewerkt, maar het afsluitende looponderdeel was vanwege de verlate start ingekort tot 7 km.

Na het startschot (de zon scheen toen weer volop) gingen vervolgens alle startseries tegelijk van start. De Duitser Marc Pschebzin keerde als eerste terug in het parc fermee, op de hielen gezeten door onder andere Guido Gosselink, Rob Barel en de Canadees Mike Vine. Barel nam al snel de leiding, de winnaar van vorig jaar reed het slimste weg. Vine en Kortekaas probeerden de Overberger bij te houden, maar die breidde zijn voorsprong gestaag uit.
Halverwege waren het de Britten Andy Blow en Richard Hobson die tweede en derde lagen. Als Barel de Hoekse duinen in rijdt volgen de twee op slechts 24 seconden. Kortekaas volgde bijna een minuut later. Barel keerde als eerste weer terug op het strand. Achter zijn rug wisselenden de achtervolgers regelmatig van positie. Barel: “In de duinen ging het prima. De regen had het mulle zand verhard, dus kon ik op de fiets blijven en hard doorrijden.”
Oud wereldkampioen mountainbiken Ned Overend had zich inmiddels naar de tweede positie gevochten, Kortekaas volgde een paar tellen later. Toen Barel zijn mountainbike verwisselde en aan de afsluitende 7 km begon, volgden Overend en Kortekaas op bijna een minuut. Barel ging vol weg. Na één van de twee ronden bleek de voorsprong nagenoeg hetzelfde. Kortekaas was de Amerikaanse voormalig meervoudig XTERRA-wereldkampioen Overend gepasseerd, maar kon de veteraan aan kop niet meer bij halen. Na 1:25:46 uur finishte de 44-jarige nestor van de triathlon dolblij op de boulevard.

Bij de dames ging de strijd lang tussen Ingrid van Lubek en Joke Keuning. Keuning kwam bij het eerste looponderdeel slecht weg. “Snel starten met lopen is niets voor mij”, verklaarde de Haagse achteraf. Bij het fietsen reed ze naar de viervoudige Nederlands kampioene op de Olympische triathlon toe. Van Lubek: “We kwamen in een groepje waarmee we weg reden van Yvonna Tinga (de huidige Nederlands kampioen duathlon) en Cora Vlot.” Na 28 km ploeteren in het zand wisselde Keuning sneller dan Van Lubek. Al snel had de atlete uit Texel de drievoudig Haagse winnares van de Metterwoon Beach Challenge weer te pakken. Van Lubek liep vervolgens onbedreigd naar de overwinning. “Ik had me op het laatste moment aangemeld. Eigenlijk wilde ik rust houden na het EK in Hongarije.” Na haar winst bij de triathlon in Texel besloot Van Lubek toch maar mee te doen in Kijkduin. “Dit leek me leuker dan trainen en als Texelse voelde ik me helemaal in mijn element op het strand. Achteraf ben ik natuurlijk heel blij dat ik toch heb meegedaan, want dit is echt een geweldige wedstrijd!”

Leek de regen en onweer het lustrum van de Nederlandse XTERRA-wedstrijd bijna letterlijk in het water te doen vallen, uiteindelijk werd het nog een geslaagd evenement. De organisatoren hadden er tussen zes en zeven uur even een hard hoofd in of er überhaupt gestart kon worden. “We hebben, net als de atleten overigens, lang in onzekerheid gezeten over het doorgaan van het evenement. Toen we om half acht alsnog het startschot konden lossen, zij het dan zonder het zwemonderdeel, viel er een last van onze schouders”, bekenden Hans Geerts en Frank Hamelink. “Dat daarna de wedstrijd alsnog gladjes verliep onder verder uitstekende weersomstandigheden, en met kanjers van winnaars, betekende gelukkig weer een mooie kroon op het werk.”