Wedstrijdverslag Beach Challenge 2001

KIJKDUIN, 18 augustus 2001 – Rob Barel en Joke Keuning hebben gisteravond de eerste editie van XTERRA Netherlands, ofwel de Metterwoon Beach Challenge in Kijkduin gewonnen. Beiden inmiddels boven de veertig, maar evengoed weten zij nog steeds hun wil op te leggen aan een groot en sterk startveld.
Onder relatief gunstige omstandigheden sprongen om 18.00 uur de deelnemers aan de eerste editie van XTERRA Netherlands het warme water van de Noordzee in. Dit keer in omgekeerde richting vanwege de verwachte stroming op dat moment. Evenwel bleek tijdens het zwemmen dat de getijdestroming inmiddels al aan het keren was, waardoor de zwemtijden langzamer waren dan verwacht.

Nadat de deelnemers de eerste zwemlus hadden gehad en het water uitkwamen om een stukje te lopen naar de ingang van de tweede zwemlus, bleek al dat Nederlands meest succesvolle triatleet zich voorin goed thuis voelde. Bij de tussendoorkomst zat hij al in de kop van de wedstrijd. Na het voltooien van de tweede zwemlus kwam Barel al als eerste het parc-fermee binnen, op de hielen gevolgd door Gijs Klerkx. De sterke Duitser Alexander Lang werd bij het zwemmen gediskwalificeerd vanwege het afsnijden van een boei.

Bij het fietsen konden de concurrenten Barel eerst nog wel bijbenen, maar in het zicht van Hoek van Holland plaatste Barel een jump en kon al enige voorsprong beginnen met de lus in de duinen. Na terugkomst op het strand en op weg terug naar Kijkduin was die voorsprong inmiddels al anderhalve minuut, welke hij soepeltjes wist uit te breiden tot bijna drie minuten bij de tweede wissel. Achter hem hadden de Belg Koen Hoeyberghs, Peter-Johan Dillo, Royce Kortekaas, Guido Gosselink en Frans van Heteren elkaar gevonden, al moest Hoeyberghs in het staartje nog lossen.
Bij het lopen kwam de voorsprong van Barel verder geen moment in gevaar, integendeel. In soepele tred liep hij de afsluitende tien kilometer in 33:25. Alleen Vincent Bruins was met 32:23 sneller, hetgeen hem nog tot de vijfde plaats bracht. Kortekaas, Van Heteren en Gosselink – schijnbaar dus redelijk hersteld van zijn deelname aan het WK Lange-Afstand twee weken geleden – pakten plaatsen vier, drie en twee. Tweevoudig winnaar Peter-Johan Dillo moest genoegen nemen met een achtste plaats.

Bij de dames was het een minder vanzelfsprekend verhaal. Als eerste kwam daar Marijke Zeekant uit het water. Ruim 6 minuten later gevolgd door Joke Keuning. Keuning kwam echter volledig verdwaasd en geagiteerd uit het water als gevolg van de vele klappen die zij in de tweede zwemronde opliep als gevolg van de inmiddels daar gestarte deelnemers aan de Fun Challenge. Het pepte haar echter wel op om hard – snoeihard – te gaan fietsen. Daarnaast maakte Zeekant een inschattingsfout door niet altijd het meest harde zand aan de waterlijn te kiezen, waardoor zij soms veel snelheid verloor. Keuning kwam tot eenieders verrassing kort achter Zeekant weer aan in Kijkduin. Keuning maakte een rappere wissel en begon als eerste aan het lopen. Daarmee kon zij ook de wedstrijd naar zich toe trekken met een nette 40:13 op de afsluitende tien kilometer. Zeekant werd tweede, Judy van den Berg derde. Europees Kampioen Wintertriathlon Marianne Vlasveld verloor, zoals zij vooraf al verwachtte, teveel bij het zwemmen om serieus mee te dingen voor de winst, maar een podiumplaats scheelde maar een haar. Haar 37:37 op het lopen was echter 5 seconden te langzaam om de derde plaats voor Van den Berg weg te kapen.

Bij de recreatieve Fun Challenge was het Izar van Gool uit Terheijden die de winst pakte, voor thuisloper René van Wissen. Bij de dames ging de eer naar Katja Bollen uit Wassenaar, die Ingrid van Dooren uit Monster voor bleef. Bij de teams ging de winst uiteindelijk naar het Tom Schouten Wielersport-team, mede dankzij een uitstekende slotloop van Marcel Mientjes.

Inmiddels was het fraaie zomerweer van ‘s middags steeds drukkender aan het worden. Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat onweer onvermijdelijk werd. De vraag alleen was: hoe lang zou het nog uitblijven? Tegen negenen, met de wedstrijdklok naar de drie uur gaand, begon het uiteindelijk te donderen, gevolgd door een zware hoosbui. In overleg met de NTB-wedstrijdjury werd de rest van de wedstrijd ‘kortgesloten’ en werd iedere loper de finishronde ingestuurd. Diverse lopers lieten het daar voor gezien en braken de wedstrijd meteen af.