Wedstrijdverslag 2000

KIJKDUIN, 26 augustus 2000 – Een nagenoeg volledig volgeboekte wedstrijd was de derde editie van de Metterwoon Beach Challenge. Ondanks de concurrentie van de hele triathlon van Almere in het volgende weekeinde en diverse andere wedstrijden in hetzelfde, was de animo voor de Beach Challenge wederom groot. En niet alleen wat de breedte van het deelnemersveld betreft. Nog niet eerder stond ooit in Den Haag zo’n sterk deelnemersveld aan de start. Vooraf was niet echt een inschatting te maken wie de beste papieren had. Toch weer Peter-Johan Dillo? Misschien een van zijn ploegmaten van het AA-drink team, Royce Kortekaas of Raymond Lotz? Of toch een van de vele andere concurrenten, zoals Sander Berk, Bert Flier, Wiebe Heidema of Frans van Heteren. Vooraf werd in ieder geval (in de regionale media) flink gespeculeerd over de kansen van de Haagse atleet Ramses Bekkenk, Nederlands Kampioen 10 km hardlopen op de baan. Voor hem zou het voornamelijk afhangen hoe goed voorin hij uit het water zou komen.

Om 18.15 werd het wedstrijdveld weggeschoten voor de 1500 meter zeezwemmen. Bij het uitkomen van de eerste lus (de deelnemers zwemmen eerst ca. 1200 meter, daarna komen ze terug op het strand, lopen 100 meter om daarna de resterende 300 nog te zwemmen) lag Sander Berk nog goed op kop. Echter, ergens in de laatste lus kwam Raymond Lotz sterk naar voren. Gezamenlijk begonnen ze aan de 28 km mountainbiken over het strand, met een stevige tegenwind richting Hoek van Holland. Bekkenk kwam een kleine 6 minuten later in 26e positie het water uit.

Door het hobbelige strand en de stevige tegenwind richting Hoek van Holland zou de eerste helft van het fietsen een zware klus worden. Een kolfje naar de hand van Peter-Johan Dillo, want achterop het parcours had hij inmiddels de koppositie veroverd. Inmiddels was ook Royce Kortekaas naar voren komen zetten.

De terugweg met wind in de rug ging snoeihard. Bij terugkomst in Kijkduin waren het Peter-Johan Dillo en Royce Kortekaas die met een kleine minuut voorsprong op Raymond Lotz het parc-fermee in doken. Gezamenlijk begonnen ze aan de afsluitende 10 km. Lotz was echter niet in staat om het gat te verkleinen. Ook Kortekaas kon het spoor van Dillo op den duur niet meer volgen. Met een ruime halve minuut voorsprong pakte Peter-Johan voor de derde keer op rij een podiumplaats, en dit jaar wederom de hoogste trede, daarbij dit jaar geflankeerd door zijn twee ploegmaats van het AA-drink team.

Inmiddels was zowel op de fiets als lopend outsider Ramses Bekkenk hard komen opstomen en wist uiteindelijk beslag te leggen op de vierde plaats.

Bij de dames stond na het wegvallen van Marianne Vlasveld (voetblessure) de eindzege vrijwel vast. Zonder onvoorziene omstandigheden zou de winst wederom een onbedreigde prooi moeten zijn voor Joke Keuning, hetgeen ook geschiedde. Tweede werd de eveneens Haagse Ditta van Weelden, derde Gerda Oostveen uit Meerkerk. Daarmee was het Damespodium geheel gevuld met Masters.