Wedstrijdverslag 1999

KIJKDIJN, 21 augustus 1999 – De tweede editie van de Beach Challenge was zo mogelijk nog zwaarder dan de vorige. Alhoewel het weer op de dag zelf prima was – een bleek zonnetje tussen de bewolking, windkracht 4 en een aangename temperatuur – had de regenval van de afgelopen week gezorgd voor enkele zeer moeilijk begaanbare stukken op het fietsparcours. Daarnaast was ook de stevige golfslag een voor velen lastige hindernis in de wedstrijd. Desondanks, of misschien wel juist daardoor, was de Metterwoon Beach Challenge weer een zeer geslaagd evenement.

Na het startschot stortten de bijna 90 deelnemers aan de Race Challenge zich met ware doodsverschting in de zware branding. De wind joeg de golven op tot een hoogte van soms meer dan anderhalve meter, waardoor sommigen soms achteruit leken te zwemmen. Niet geheel verwonderlijk nam Sander Berk, net als vorig jaar, snel de leiding. Alleen Casper van den Burg wist zijn zog enigszins te volgen, maar de rest van de deelnemers werd op twee minuten of meer gezet.

Bij het mountainbiken over het strand naar Hoek van Holland nam Casper van den Burg de leiding in de wedstrijd snel over en wist zijn voorsprong fors uit te bouwen. Casper reed echter lek op het lusje achterin de duinen, waar sommige paden door de regenval waren veranderd in een moeras waarin de deelnemers soms tot aan de kuiten in de blubber moesten lopen met de fiets aan de hand. Hij zou niet de enige met bandenpech zijn.

Bij terugkomst op het strand was de koppositie overgenomen door de winnaar van vorig jaar, Peter-Johan Dillo, met daarachter Vincent Bruins, Sander Berk en John Aalbers. Op het tegenwindse stuk terug naar Kijkduin wist Vincent bij Peter-Johan te komen, maar hij raakte de aansluiting weer kwijt toen hij wat in het zand wegzakte. Intussen kwam John Aalbers naar voren. Vlak voor terugkomst in Kijkduin wist hij Peter-Johan te passeren.

Bij het lopen werd al snel duidelijk dat John Aalbers de leiding in de wedstrijd niet meer af zou staan. In soepele tred vloog hij over het strand en door de duinen. Onbedreigd, met bijna 3 minuten voorsprong, kwam hij na net iets meer dan twee uur over de finish. Peter-Johan Dillo wist Vincent Bruins nog van het lijf te houden, en finishte als tweede.

Bij de veteranen werd een spannende strijd verwacht tussen RTC’s superveteraan Cees van Loon en Rob van Zanten. De eerste wist met zwemmen en fietsen al een gaatje te slaan, totdat halverwege het noodlot toesloeg en Cees zijn derailleur aan gort trapte. Rob won vervolgens de wedstrijd in de veteranencategorie met de vingers in de neus, maar wist door zijn uitstekende loopvorm evengoed nog de achtste plaats over-all in de wacht te slepen.