Wedstrijdverslag 1998

KIJKDUIN, 8 augustus 1998 – “Dit is pas een triathlon“, zo meldde de Haagse Courant van maandag 10 augustus. De eerste editie van de Tènce Beach Challenge was dan ook een zinderend zomers sportfeest. Ruim 250 triatleten en trio’s waren afgekomen op het nieuwste fenomeen op triathlongebied: een off-road triathlon over het strand.

Om 19.30 uur stortten de deelnemers aan de RACE-Challenge zich in het kalme water van de Noordzee. De koppositie werd al snel ingenomen door de sterke junior Sander Berk, kort daarop gevolgd door diverse andere kanshebbers als Peter-Johan Dillo, John Aalbers, Bert Flier en Casper van der Burg. Ook Marijke Zeekant liet zich tijdens het zwemmen goed van voren zien.

Sander Berk verliet als eerste het water en begon aan de (zware) mountainbike-tocht van 28 km over het strand naar Hoek van Holland. Hij werd al snel ingehaald door het duo Casper van der Burg en Peter-Johan Dillo, die goed samenwerkend in ijltempo een gat wisten te slaan met de overige deelnemers. Grote pechvogel tijdens het zwemmen was Bert Flier. Hij zwom te ver door, als gevolg waarvan hij pas als 15e aan het fietsen kon beginnen. Hij zou echter nog sterk terugkomen, maar een podiumplaats was inmiddels niet meer mogelijk.

Tijdens het lopen nam Peter-Johan snel afstand van Casper. Van achteren kwam Rob Schilder sterk ingelopen. Na Casper ingehaald te hebben, verkleinde hij in de afsluitende 10 km het gat met Peter-Johan tot ca. 40 meter. In de laatste lus naar de finish pareerde Peter-Johan Dillo de aanval en finishte uiteindelijk met 7 seconden voorsprong.

Bij de dames was de strijd op het laatst nog spannender. Tijdens het fietsen had Marijke Zeekant een riante voorsprong op Judy van den Berg. Deze kwam echter met het lopen sterk terug, en kwam in de laatste ronde zelfs langszij. Marijke verhoogde het tempo en wist weer een gaatje te slaan. Bij het opkomen van de Boulevard van Kijkduin zette Judy een stevige eindsprint in, die haar weer tot vlak bij Marijke zou brengen. Helaas lukte het haar net niet: bijna tegelijkertijd kwamen ze over de finish. Als de finish slechts enkele meters verder gelegen zou zijn, was de uitslag waarschijnlijk andersom geweest.

Bij de veteranen waren verder weinig verrassingen. Cees van Loon won relatief onbedreigd, maar niet zonder problemen. Tijdens het fietsen raakte zijn zadel los. Cees gebruikte een zwervend strand-emmertje als provisorisch zadel, en wist zo de wedstrijd uit te fietsen.

De recreatieve FUN-Challenge kende een voorspelbare winnaar in Mik Borsten, die voor deze serie had ingeschreven omdat hij niet of nauwelijks meer zwemt. Achteraf heeft hij wellicht spijt gehad over deze beslissing, want hij zou bij de wedstrijd geen slecht figuur hebben geslagen.