Stoltz en Erbenova magistraal naar wereldtitels crosstriathlon

Photo Jeroen Tibbe

DEN HAAG – Conrad Stoltz heeft ‘t hem weer geflikt. Na Extremadura en Shelby County wist de Zuid-Afrikaan op het strand van Kijkduin zijn derde ITU-wereldtitel op de crosstriathlon op rij te behalen. ‘The Caveman’ bevestigde daarmee ten enen male dat hij een fenomeen op deze triathlonvariant is – ongeacht de aard van het parcours. Bij de vrouwen onttroonde Helena Erbenova Lesley Paterson en zette zij haar gouden EK-medaille op het Kijkduinse strand van vorig jaar om in goud op het WK.

Photo Jeroen Tibbe

De relatief milde wedstrijdomstandigheden maakten de verschillen tijdens het zwemmen klein. De Australische voormalig surf-lifesaver Ben Allen had liever een wat ruigere zee gezien om daar al meer verschil te maken.
Nu kwam hij met slechts een kleine voorsprong op Marco Akershoek uit het water, en met ook maar een geringe marge op de rest van het veld. Kort daarachter volgden de bronzen-medaillewinnaar van Kijkduin vorig jaar, Brice Daubord, samen met Rory Downie en Martijn Dekker. Maar weer kort daarna volgde een grote groep met daarin ook Stoltz. Die vervolgens op het mountainbiken liet zien dat hij ook goed kon omgaan met de totaal andere omstandigheden bij deze wedstrijd in verhouding met bijna alle andere crosstriathlons. Al snel wist hij naar de koppositie te rijden, om die vervolgens niet meer af te staan.

Photo Fred Scholte


Met een ruime minuut voorsprong op Ruben Rufaza wisselde hij naar het lopen. ufaza wist op het slotonderdeel nog aardig wat terug te snoepen maar kon de Zuid-Afrikaan niet meer achterhalen. Daarachter was het spannender: Allen had in de laatste ronden Daubord nog weten te lossen en begon met een ruime marge als derde aan het lopen, maar was daarna leeggestreden. Daubord begon als zesde aan het lopen, maar de lichtvoetige Fransoos liep vervolgens schijnbaar moeiteloos naar plaats drie, dezelfde plaats die hij vorig jaar in Kijkduin bij het EK behaalde. De nummer twee van toen, Kris Coddens, kon Daubords looptempo nu niet beantwoorden en werd vierde.
Diederik Scheltinga was met een tiende plaats de beste Nederlander.

In de vrouwenwedstrijd werd de strijd geopend door de Canadese Chantell Widney, op zo’n twintig seconden gevolgd door titelverdedigster Lesley Paterson en haar landgenote Jacqui Slack.

Photo Fred Scholte


De winnares in Kijkduin vorig jaar, Helena Erbenova, volgde een ruime minuut later, maar was ongenaakbaar op de mountainbike. In de eerste ronden wist zij samen met Renata Bucher het gat te dichten, om vervolgens solo ver uit te lopen.
Paterson kon in de slotfase Bucher nog terug inrekenen en wisselde daarmee als tweede, inmiddels al op ruim 2,5 minuut van de Tsjechische.
Erbenova liet echter niets aan het toeval over en verzekerde zich met de snelste looptijd van de dat van het WK-goud. Bucher was geen partij voor Paterson, moest ook Widney nog langszij laten gaan en miste daarmee het podium. Saskia Elemans werd met een negende plaats, mede dankzij de vierde fietstijd van de dag, de best geklasseerde Nederlander, nadat Maud Golsteyn daags voor de wedstrijd moest afzeggen vanwege een gekneusde rib, opgelopen bij een valpartij tijdens de parcoursverkenning.

Bij de neosenioren was er tweemaal goud voor Nederland, in de personen van Cornelis Scheltinga en Jip Veelenturf. Veelenturf had geen enkele tegenstand, maar Scheltinga moest nog stevig aan de bak om zijn goud te bemachtigen. Hij kwam ruim een minuut na Akershoek uit de Noordzee, maar moest op het mountainbiken een forses veer laten in het voordeel van de Tsjech Thomas Kubek en Jarrich van Woersem. Akershoek viel uit met een lekke band. Lopend rolde Scheltinga Van Woersem en Kubek weer op en kon daarmee het goud voor Nederland claimen.

Eerder op de dag wist Jorik van Egdom al de wereldtitel te veroveren bij de junioren. Bas de Waal kwam een vijftiental seconden voor Van Egdom en Constantine Doherty uit het water, maar eenmaal op de fiets stond er geen maat op Van Egdom. Doherty gaf op het slotonderdeel nog flink gas, maar Van Egdom wist al bij de start van het lopen dat hem de titel niet meer kon ontgaan en ging breeduit genietend het lopen in.
Bij de vrouwen was daar de Zuid-Afrikaanse Genevieve van Coller te sterk voor Lindy van Anrooij en Elysa de Ruijter. Van Coller kwam al op ruime voorsprong uit het water en wist dat op de mountainbike vast te houden.

RESULTS ITU WC CROSS TRIATHLON DEN HAAG (NED)
(1000Z – 26MTB – 9L)

MEN —————————–
1 Conrad Stoltz RSA 2:01:38
2 Ruben Ruzafa ESP 2:01:52
3 Brice Daubord FRA 2:02:37
4 Kris Coddens BEL 2:03:04
5 Gonzalo Tellechea ARG 2:03:15
6 Tomas Jurkovic SVK 2:03:30
7 Victor Del Corral ESP 2:03:53
8 Ben Allen AUS 2:05:18
9 Paul Embrechts BEL 2:07:06
10 Diederik Scheltinga 2:07:15

WOMEN —————————-
1 Helena Erbenova CZE 2:22:11
2 Lesley Paterson GBR 2:27:25
3 Chantell Widney CAN 2:30:43
4 Renata Bucher SUI 2:34:16
5 Jacqui Slack GBR 2:36:44
6 Riikka Kelja FIN 2:38:19
7 Carina Wasle AUT 2:41:23
8 Brigitta Poór HUN 2:41:36
9 Saskia Elemans 2:42:07
10 Amandine Galindo FRA 2:49:01

Videobeelden

Austrian team video
Focus WTV
Jacky Ledeboer (Elite Women report)
Jacky Ledeboer (Paratriathlon report)
NOS Sport ‘Lekke band hindert Akershoek’
Omroep West ‘Kijkduin gastheer van WK Cross Triathlon’
Omroep West: Beeldverslag WK Cross Triathlon
ITU video (Elite Men)

Fotoalbums
Beach Challenge (Elite/U23)
Eef Goeyenbier
Hamperium
Hans Goedhart
Henk Hijdra (Sea Swim 11/7)
Jan Wessel Bakker
Jeroen Tibbe (Elite/U23)
Jeroen Tibbe (9:30-11:30)
Jeroen Tibbe (12:00-14:30)
John Veenstra
José Xavier
Neil Nathan (Beach Run)
Neil Nathan (Cube Beach Criterium)
Nigel Farrow
Rob Kints
Wim de Hilster (swim start 9:30-11:30)
Jeroen Koppenberg (Elite, U23 en agegroupers)

The Hague Photo Journal (9.00-11.00)

The Hague Photo Journal(11.00-13.00)
The Hague Photo Journal (13.00-15.30)
The Hague Photo Journal (15.30-18.00)

Blogs
Conrad Stoltz: ‘Caveman does hatrick at ITU Cross Triathlon World Champs’
Conrad Stoltz: ‘Caveman’s specialized equipment choices in quest for 7th World title’
Pablo Roura: ‘Rubén Ruzafa se proclama subcampeón del mundo de Triatlón Cross’

Jorik van Egdom: ‘De eerste met ringen’
Martijn Dekker: ‘Lekke band’
Anne: ‘Beach Run 2013 nabeschouwing’
De Cultuurbarbaar: ‘Beach Run 2013 was zwaar en hevig’