Geen Nederlandse ‘sweep’ tijdens EK in eigen land

Foto: Martin Pronk

DEN HAAG, 14 juli 2012 – Deze wedstrijd wordt op het lopen besloten, zo voorspelde Rob Barel daags voor de start van het EK Cross Triathlon in Den Haag. Op dat moment wellicht nog niet geheel beseffend wat die voorspelling hem brengen zou. De inmiddels 55-jarige routinier was weliswaar nog steeds de snelste van het Nederlandse smaldeel, maar strandde op plaats vier. Een ondankbare plaats, gelet op het feit dat hij de wedstrijd in belangrijke mate maakte. Bij de vrouwen hield Maud Golsteyn de Nederlandse eer nog hoog met de enige medaille bij de elite – zij het brons. Het voordeel van de thuiswedstrijd kon dus bepaald niet worden uitgespeeld.

De wedstrijd begon al met de beslissing dat het zwemmen was ingekort. De ETU-officials vreesden vooraf dat de vooraf geplande twee ronden zwemmen naar hun smaak veel te lang zou gaan duren. Nu kwamen na bijna veertien minuten Evert Scheltinga en de Fransman Brice Daubord als eersten weer terug op het strand. Al snel voegde Edo van der Meer (winnaar van deze wedstrijd vorig jaar) zich bij hen. Een kleine minuut achter hen vonden ook Barel en Diederik Scheltinga hun weg terug naar het strand, en in de eerste fietsronde vonden zij de aansluiting. De grote favoriet voor de eindzege, Victor Del Corral, moest op Barel tijdens het zwemmen nog een minuut toegeven.

Voor de Nederlandse topatleten betekende deze eerste mountainbikeronde over het strand en door de Haagse Puinduinen meteen een forse slachting. Evert Scheltinga reed zichtbaar balend lek, Rorik Schouten kwam hard ten val en ook Jarrich van Woersem moest de wedstrijd verlaten. Aan het eind van de eerste van de drie mountainbike-rondes hadden Barel en Diederik Scheltinga – ondanks een uitglijder van laatstgenoemde – zich bij Van Der Meer gevoegd. Daubord moest langzaam maar zeker lossen, terwijl Del Corral geen seconde dichterbij kwam. Wel wist de Belg Kris Coddens gestaag naar voren te schuiven. In de laatste fietsronde sprong Barel weg om met een half minuutje marge als eerste te wisselen naar het lopen. Daarna volgde Scheltinga, met in zijn spoor Coddens, en een tiental seconden daarachter de Spanjaard.

Op het loopparcours gaf Barel lang tegenspel, maar hij bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen het loopgeweld van Del Corral en Coddens. In de tweede loopronde moest hij hen voor laten gaan en nam de Belg de leiding over. Waarna vervolgens Daubord in de laatste loopronde nog over hem heen denderde.

Bij de vrouwen opende Hana Kolarova de wedstrijd, maar Ilona Eversdijk wist al kort na de Tsjechische uit de Noordzee te komen. De Estlandse Kairi Schmidt volgde op een twintigtal seconden. In de eerste fietsronde liet de Oostenrijkse Carina Wasle, een kleine anderhalve minuut na dit tweetal uit het water, in eerste aanleg geen spaan heel van de concurrentie. Zij fietste snel ruim naar de kop, maar achter haar begon ook de tweede Tsjechische in het veld, Helena Erbanova, aan een enorme opmars. Uiteindelijk wist Erbanova, regerend Europees kampioene wintertriathlon en winnares van de cross-triathlon in het Franse Gérardmer vorige week, als eerste aan het lopen te beginnen, om daarna niet meer om te hoeven kijken. Wasle kon makkelijk haar tweede plaats vasthouden. Maud Golsteyn hoefde op haar beurt niet meer voor plaats drie te vrezen en pakte daarmee dus de enige Nederlandse medaille bij de elite.

In de categorie neosenioren ging bij de vrouwen de hele oogst aan eremetaal naar Nederland, met goud voor Eversdijk, zilver voor Jip Veelenturf en brons voor Sharon Zuijdervliet. Bij de mannen was het brons voor Cornelis Scheltinga, de jongste van de gebroeders Scheltinga.

In de ochtend bij de junioren en de paratriatleten was er aanzienlijk meer Nederlands succes. Daar waren alle medailles op één na voor het Oranje team. Alleen de Belg Niels Ost pakte het brons, en als Mark Hamersma geen tijdstraf had gehad, waren wellicht alle medailles naar Nederland gegaan. Nu maakte Marco Akershoek de wedstrijd, op geruime afstand gevolgd door Jorik van Egdom. Bij het zwemmen was Akershoek al ruim weg van de rest, en dat bleek uiteindelijk de doorslag.

Bij de junioren vrouwen was Britt de Waal veruit de snelste zwemmer, maar zij zag tijdens het lopen Elysa de Ruijter voorbij komen. Anne Reintjes maakte vervolgens het podium compleet.

Bij de age-group wedstrijd was het podium – niet geheel verrassend als gastland zijnde – sterk Oranje gekleurd. Wel verrassend was dat achter de overall-winnaar, de Brit Stephen Ferguson de tweede plaats was weggelegd voor routinier Robert Mijwaart die daarmee meteen het goud in de categorie M40 pakte. Hendrik Venema was op het lopen Machiel Ittmann te snel af en pakte overall de derde stek. Snelste age-grouper bij de vrouwen was Ingrid Tempert. Zij stak in de slotronde van het lopen de viervoudig voormalig winnares van de wedstrijd Ingrid van Lubek voorbij.

UITSLAGEN
EK CROSS TRIATHLON DEN HAAG
(1000Z – 26 MTB – 9L)

MANNEN —————————–
1 Victor Del Corral ESP 1:51:51
2 Kris Coddens BEL 1:52:02
3 Brice Daubord FRA 1:53:21
4 Rob Barel 1:53:49
5 Diederik Scheltinga 1:54:20
6 Edo Van der Meer 1:55:49
7 Jan Kubicek CZE 1:56:28
8 Tomas Jurkovic SVK 1:57:53
9 Rory Downie GBR 1:58:17 Neosenior
10 Sergey Yakovlev RUS 1:59:43
10 Michael Szymoniuk AUT 2:00:58

VROUWEN
1 Helena Erbenova CZE 2:09:51
2 Carina Wasle AUT 2:12:08
3 Maud Golsteyn 2:14:28
4 Kerry Macphee GBR 2:18:39
5 Judy van den Berg 2:20:55
6 Brigitta Poór HUN 2:21:18
7 Saskia Elemans 2:23:52
8 Ilona Eversdijk 2:27:23 Neosenior
9 Helena Herrero ESP 2:28:57
10 Jip Veelenturf 2:29:41 Neosenior

MANNEN JUNIOREN (500Z – 13 MTB – 5L)
1 Marco Akershoek 1:03:07
2 Jorik Van Egdom 1:04:30
3 Niels Ost BEL 1:06:22
4 Mark Hamersma 1:06:29
5 Milan Brons 1:10:31
6 Thijs Ribbens BEL 1:11:48
7 Omar Brons 1:12:28
8 Patrik Zilka SVK 1:19:09
9 Vojtech Schneider CZE 1:26:59
10 Petr Sulc CZE 1:35:44

VROUWEN JUNIOREN (500Z – 13 MTB – 5L)
1 Elysa De Ruijter 1:21:10
2 Britt De Waal 1:21:59
3 Anne Reintjes 1:32:04
4 Lucie Materova CZE 1:38:03
5 Sandra Schmidt EST 1:43:34

De parcoursen van het EK zijn in gps-coördinaten hier te downloaden:
ATB parcours
Loopparcours

De Fortress Beach Challenge is uitgebreid gefotografeerd door diverse professionele en hobbymatige fotografen. hieronder vind je een aantal van de openbare albums:

EK en recreatieve Cross Triathlon (Jeroen Tibbe)
EK en recreatieve Cross Triathlon (Neil Nathan)
EK en age-groups (Hans Winterink)
EK age-groups loopgedeelte (Jacky Ledeboer)
EK Elite (Jacky Ledeboer)
EK en age-groups (Marcel van Vuuren)
EK en age-groups (Geoff Choo)
EK Elite/U23 dames (Jaap Hoek)
EK Elite/U23 (Fred Scholte)
EK Elite/U23 (Team4Talent)
EK ochtend en middagsessie (Martin Pronk)
EK ochtendsessie (Erik Blokhuis)
EK ochtendsessie inclusief paratriathleten (Jacky Ledeboer)
Prijsuitreiking age-groups (Erik Blokhuis)

Zeezwemmen (Wim Hijdra)
Cube Beach Criterium (Jeroen Tibbe)
Cube Beach Criterium (Eric Jansen)
Cube Beach Criterium (Neil Nathan)
Cube Beach Criterium (Jacky Ledeboer)
Team Relay en zeezwemmen (Jeroen Tibbe)
Team Relay (Leo Kouijzer)
Team Relay Neil Nathan
Beach Run (Jeroen Tibbe)
Beach Run (Neil Nathan)
Beach Run (Jose Xavier)